Har du nogensinde oplevet din hund få “the zoomies”? At den ud af ingtening pludseligt går fra 0 til 100 på 2 sekunder, er en eksplosion af energi og intet - ikke engang en væg - kan stoppe den!
Den hopper i sofaen, bruger væggen som et springbræt, gnubber sig op sofaen og ruller sig på gulvtæppet. Den snurrer omkring, løber i cirkler og er den perfekte blanding af et godt grin for dig og frygt for at den gør skade på sig selv (eller ødelægger din nye lampe).
Men zoomies er ikke kun indendørs, det kan også ske udendørs. Som du måske har oplevet (vi håber det ikke, da det nok har været smertefuldt), så er en kort line til gåturen ikke en god idé, hvis din hund har tendens til zoomies.
Hvis du har en hund med masser af energi, og særligt hvis den har tendens til zoomies, så kan en flexi-line være ideelt, både for at give den frihed til at bevæge sig omkring på gåturen, og for at sørge for at du ikke bliver væltet omkuld og slår dig.
Hvad betyder min hunds zoomies?
Du tænker måske at zoomies er noget vrøvl, men de har faktisk et mere teknisk navn “frantic random activity periods” (forkortet FRAPs). Og selvom det siger sig selv at zoomies er en eksplosion af energi, så er der et par ting der er gode at kende til, for at forstå dem, og hvordan du bør forholde dig til dem.
Det meste af tiden er de et tegn på at din hund har overskydende energi eller har fået opbygget energi, den ikke kan få brugt - og pludseligt er der så meget energi, at din hund simpelthen ikke kan holde det tilbage, og så frigives det hele på en gang.
Det er derfor en hel normal adfærd og noget stort set alle hunde vil udvise i løbet af deres liv, særligt hvis når de er hvalpe. Nogle gør det særligt om morgenen, andre efter et bad og helt andre hunde vil gøre det som en reaktion på en stressende situation.
Ingen kender din hund så godt som du gør, så du vil kunne se om den begynder at udvise en ny form for adfærd eller overdreven zoomies. For at hjælpe dig har vi samlet en liste over de typiske forklaringer på zoomies, så du kan holde øje med om du har en glad hund og om den har adfærdsforandringer:
- Overskydende energi: Zoomies er oftest forårsaget af opbygning af energi, så hvis din hund har zoomies særligt i hverdagene, hvor du ikke laver særligt meget med den, så har du her et svar. Du kan let komme dette til livs med at lade den bruge så meget energi på gåture som muligt, for eksempel med en lang line, så du ikke behøver frygte at den løber væk eller selv gå mere.
- Glæde: de kan ligeledes være en reaktion på glæde i en situation. For eksempel hvis den netop har fået mad eller du lige er kommet hjem. Glæde kan nemlig sætte gang i energien og behovet for at udtrykke sig, og det vil derfor ikke være mærkeligt at din hund får fart på ved begejstring.
- Stress reaktion eller nervøsitet: ligeledes kan utrygge situationer, som trigger enten frygt eller stress, sætte gang i en reaktion hos din hund. Du vil dog kunne se forskel på dens zoomies, da hele dens kropssprog vil signalere mere anspændthed. Det er derfor vigtigt at du holder øje med, hvordan din hunds zoomies kommer til udtryk.
- Smertelindrende: og så kan din hunds zoomies være en måde at håndtere smerter på. Det kan nemlig både frigive glæde og løsne op i muskler og led, at løbe omkring på den måde.
Det er derfor vigtigt at du holder øje med, hvornår din hund har zoomies, hvor ofte og i hvilken situation. Oftest er det dog et overskud af energi!
Bidrag til en glad hund og en sund hund
Så hvornår bør du reagerer og hvad bør du gøre, hvis din hund har zoomies oftere end du kan håndtere? Det er flere råd at hente, men de bedste to er helt klart mere motion og mental stimulering af hunde.
Mere motion er en meget let og en ideel løsning - og det er det af mange forskellige årsager. Motion er nemlig godt for både dig og din hund, det er en genvej til frisk luft, en stærk krop og en let måde at booste humøret på, og selvfølgelig en god måde for din hund at få brugt en masse af sin energi og en måde at bruge sin glæde på.
Derudover er bevægelse og motion også vigtigt for at du har en sund hund har det godt, har sunde og stærke muskler, og derved også minimal smerte eller stivhed i led, der jo netop også kan føre til at de kendte zoomies.
Måske du nu tænker, at du altså ikke har tid til flere gåture eller at din hund ikke kan komme med ud på dine løbeture, og at mere motion bare ikke kan lade sig gøre. Det er dog ikke noget du behøver at bekymre dig om, der er mange måder hvorpå, du kan bidrage til mere motion til din hund:
- Når du og din hund er ude på gåtur, kan du med fordel udskifte din nuværende line med en lang line - dette vil ikke blot gøre det lidt nemmere for dig at gå med din hund, men vil også give den meget mere plads til at løbe omkring og bruge sin energi, uden at du skal gå mere
- Tag en bold, en frisbee eller andet legetøj med ud på jeres gåture. Find et lukket område eller en tom sportsplads, og lad din hund løbe rundt efter sit favorit legetøj - en nem og effektiv måde at køre din hund træt på, uden at du skal bevæge dig (pssst dette tæller også som mental stimulering!)
- Slip din hund fri i haven! Hvis du kommer hjem og kan se at der er optræk til zoomies, eller du ikke har tid til så lang en gåtur som din hund gerne vil på, så kan du med fordel slippe den fri i haven med noget legetøj. Det skal nok køre den træt!
Dernæst skal du tænke på mental stimulering af hunde. Dette er godt for både deres humør til at bidrage til at de får brugt en god portion af deres energi. Og præcis som med motion, så behøver dette bestemt ikke at være krævende eller svært:
- I stedet for at give din hund sin mad i en skål, kan du sprede det på græsplænen, så den skal bruge sin snude til at finde al sin mad, eller du kan vælge at proppe det i tomme toiletruller, som den skal forsøge at åbne. Alt der i sidste ende betyder mad, vil være til stor motivation for din hund!
- Hundetræning er selvfølgelig også en ideel måde, hvorpå du kan bidrage til stimulere din hund. Dette er noget du både kan gøre hjemme, med en række lydighedsøvelser og næse-øvelser, men du kan også let gå til hundetræning med din hund og få hjælp til den rette stimulering.
Og selvfølgelig, alt afhængig af hvilken hund du har og hvilke unikke behov den har, vil den have brug for forskellige mængder af træning og stimulering. Det er vigtigt at du ikke bare hiver en lille hund ud på 10 km gåture hver dag, eller forsøger at lave lydighedstræning flere timer med en hunderace, der bestemt ikke trives med træning.
Du kender med garanti din hund bedst og kan hurtigt gennemskue, hvilke behov den har, og det er vigtigt at du lytter til dem for at give din hund den bedste stimulering, så du undgår for mange zoomies og ødelagte lamper.
Og nej, du får det nok ikke helt korrekt de første par uger, du prøver dig frem med motion og mental stimulering, og det er helt okay. Det tager tid at finde den rette balance, og når først den er fundet vil du have din hunds zoomies under kontrol!