Vi giver dig en komplet liste over alt det, som hunde ikke kan tåle

Hunde

Hundens jul: Hvad må hunden ikke spise til jul? En komplet liste

Julen er hjerternes fest, og ingen har større hjerter end vores firbenede familiemedlemmer, nemlig vores elskede hunde! Og selvom hunden selvfølgelig også skal forkæles lidt ekstra i denne søde juletid, hvad kan hunde så egentlig ikke tåle, når det kommer til julegodter?

Læs videre for at få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål, mange hundeejere har i julen, som "kan hunde tåle nødder?", "må hunde få klementiner?" og andre fødevarer, som vi har en tendens til at spise her i løbet af december.

Hunden skal også føle, at det er jul. Så forkæl den med ekstra lækkert hundemad

Hvilken julemad kan hunden ikke tåle? En komplet liste

Vores firbenede venner har en tendens til at sidde med tiggende øjne med savlen løbe ned ad kinderne, mens vi nyder den lækre danske julemad i december måned. Og selvom mange hundeejere ikke har noget imod at dele lidt mad fra tallerkenen med hunden, er det ikke nødvendigvis en god idé, da hunden ikke kan tåle alt.

Og med det kommer her nedenfor en liste over al den julemad, som hunden ikke kan tåle, og som du for alt i verden bør undgå at give den, da det kan give dårlig mave, diarre, fordøjelsesproblemer og potentielt ende med et dyrt dyrlægebesøg.

1. Nødder

Nødder er en fast del af julehyggen i mange danske hjem, men kan hunde tåle nødder? Det korte svar er nej, da bestemte former for nødder har slemme bivirkninger som depression, rystelser, opkast, feber og svaghed. Det lidt længere svar er, at visse nødder er sikre at give din hund, herunder usaltede peanuts og cashewnødder, mens macadamianødder og valnødder er giftige og har slemme bivirkninger.

For at være på den sikre side er det dog bedst at holde alle nødder væk fra din hund, da selv de 'sikre' nødder har et højt fedtindhold, der ikke er sundt, hvis de bliver givet som en regelmæssig godbid.

2. Chokolade

Du ved med garanti allerede, at hunde ikke kan tåle chokolade, da det er giftigt for dem. Men hvorfor kan hunde egentlig ikke tåle chokolade?

Det skyldes, at chokolade indeholder stoffet theobromin, som har en stimulerende effekt på nervesystemet. Sammenlignet med mennesker er hunde ekstremt følsomme overfor theobromin, da de nedbryder stoffet langsommere.

Chokoladeforgiftning er en af de mest almindelige forgiftninger hos hunde, og kan føre til symptomer som feber, kramper, slingrende gang, opkast, diarré og forhøjet hjertefrekvens.

Derfor er det også vigtigt, at du opsøger dyrlæge med det samme, hvis din hund spiser chokolade, da chokoladeforgiftning hos hunde kan være dødeligt.

3. Hvidløg og løg

Løg i maden er lækkert, men kan hunde egentlig tåle hvidløg og almindelige løg? Absolut nej, da det er giftigt for hunde. Løg og hvidløg indeholder nemlig stoffer, som er giftige for hunde, uanset om de spises råt eller tilberedt. Hvidløg kan potentielt være op til fem gange mere giftigt end almindelige gule løg.

Derfor bør du holde alle typer løg væk fra din firbenede ven, ellers kan det føre til løgforgiftning. Denne form for forgiftning kan give symptomer som utilpashed, opkastninger, idarré, savlen, nedsat almentilstand, blodmangel og besværet vejrtrækning.

Ligesom chokolade bør du tage din hund med til dyrlæge, hvis den begynder at udvise symptomer efter at have spist løg, da ubehandlet løgforgiftning kan være fatalt.

4. Frugtsten- og kerner

Klementiner er en af danskernes foretrukne julesnacks, men kan hunde tåle klementiner? Svaret er heldigvis ja, men kun i moderate mængder. Det er dog vigtigt, at du fjerner alle sten eller kerner fra klementinerne, inden du giver dem til din hund, da de indeholder cyanid, som er giftigt. Det samme skal du gøre ved æbler, som du ligeledes kan give din hund i moderate mængder.

5. Mejeriprodukter

Mejeriprodukter er en god kilde til præbiotika, probiotika og mælkesyrebakterier, der er gode til at skabe en mave og fordøjelse i balance. Men du bør ikke give din hund hverken ost, mælk, fløde (herunder risalamande), yoghurt eller andre mejeriprodukter, da mange hunde er laktoseintolerante. Derudover indeholder mange mejeriprodukter også sødestof (xylitol), som er giftigt for hunde.

Et alternativ til at give din firbenede ven sunde probiotika og mælkesyrebakterier er i stedet at købe probiotika til hunde, som kan hjælpe med at give en bedre fordøjelse og tarmflora. Hvilket især er ideelt, hvis hunden har problemer med fordøjelsen, luft i maven, diarré eller andre maveproblemer, som potentielt kan skyldes at have spist lidt for fed mad i julen. Køb probiotika til hunde her.

6. Dej

En dansk juletradition er hjemmebagte småkager i alle afskygninger. Men lad være med at give din hund ubagt dej, når du står og skal bage pebernødder og vaniljekranse. Småkager indeholder nemlig gær, og det er ikke ligefrem guf for hundens mave, da det gærer i maven. Og det kan give ubehag og smerter. Forkæl i stedet hunden med en lækker godbid i stedet, mens du står og bager julekager til familien og dine nærmeste.

7. Desserter

Julen har en tendens til at være en sød tid, men må hunde få is, risalamande og andre sukkerrige desserter? Selvom man gerne vil dele lækkerierne med dem, som man elsker allermest, bør man ikke give sin hund sukkerholdige desserter. Det skyldes, at is, risalamande, æbleskiver og andre lækre julegodter er sukkerholdige kaloriebomber, og det er hverken godt for din hunds vægt eller tænder. Derudover indeholder de også ofte mejeriprodukter, chokolade og nødder, der er giftige for hunden.

8. Juleslik

Bolcher og vingummier indeholder ofte sødestoffet xylitol, som er giftigt for hunde. Det kan nemlig forårsage et pludseligt fald af hundens blodsukkerniveau, som kan føre til, at din hund begynder at kaste op, ryste, krampe og i meget alvorlige tilfælde blive bevidstløs. Så for julefredens og din hunds sundheds skyld bør du ikke dele juleslikket med din firbenede ven.

Det är alltid bra att ha folk runt omkring sig för att nå sina mål

9. Sovs

En god andesovs til julemiddagen er for nogle nærmest mere mindeværdigt end de gaver, som man åbner op efter at have danset om juletræet. Men hold sovsen for dig selv og lad være med at give den til hunden. Sovs har nemlig et meget højt indhold af salt og fedt, som hunden ikke har godt af. For fed og saltet mad kan føre til diarré, dårlig mave og luft i maven, hvilket er synd for hunden.

Hvis du nu alligevel har delt lidt for meget af julesovsen eller andre julegodter med et højt salt- og fedtindhold, og din hund har fået dårlig mave eller problemer med fordøjelsen, kan du overveje at give din hund probiotika specielt formuleret til hunde. Probiotika indeholder mælkesyrebakterier, der er geniale til at give bedre fordøjelse og en sund tarmflora, og kan dermed afhjælpe tarmproblemer, luft i maven og diarré. Køb kosttilskud til bedre fordøjelse og tarmflora til hunde her.

10. Skind og ben

And eller gå er en meget normal spise i juledagene, og her kan man godt være fristet til at give sin hund skind og ben. Men det er ikke en god idé. Benene splintrer nemlig let og kan sætte sig fast i hundens mund, hals eller mave. Derudover indeholder skindet på ænder og gæs meget fedt, der i større mængder kan forårsage betændelse i bugspytkirtlen.

Andre interessante artikler