Som katteejer har du sikkert allerede oplevet, hvordan din kat ændrer adfærd alt afhængigt af hvor gammel den er - og om den er omgivet af andre katte. Deres adfærd er nemlig ikke blot humør bestemt, men også aldersbestemt.
En killing er nysgerrig, energisk og fuldt af eventyr, hvorimod en ældre kat i højere grad vil ligge på sofaen og sove og være mest optaget af, hvornår den igen får mad. Selvfølgelig vil en killing også ligge og sove, og en gammel kat have lyst til at lege, men helt overordnet set er katteadfærd typisk aldersbestemt.
Ikke nok med at deres adfærd ændres med alderen, så gør deres behov for pleje det også. Killinger og voksne katte spiser for eksempel forskellig mad, fordi deres kroppe og udvikling har forskellige behov for ernæring.
Overgangen fra killing til voksen kat kan være en stor forandring for din kat (og for dig), men du kan lette overgangen ved at give din kat tilskud til at pleje fordøjelsen, vitaminer til at sikre ernæringen og pleje af deres pels, så de har det bedst muligt hver dag.
Læs med her for at finde ud af, hvordan din kat udvikler sig, hvordan du kan se hvornår den er teenager og hvornår den er voksen, og dermed også hvordan du bedst passer på den.
Forstå din kats udvikling og katteadfærd
Din kat vil som udgangspunkt gå i gennem tre faser i dens leveår: killing, voksen kat og gammel kat. Dog er årene som voksen kat mange, så du vil opleve megen adfærd fra dem - både teenage adfærd og rigtig voksenadfærd.
Det er dog vigtigt at du kan kende forskel på, hvornår de er i hvilket af disse tre stadier, så du bedst kan forstå dens adfærd og derigennem given din kat den bedste pleje.
- Killing - det første leve år
Når en killing fødes, vil den være afhængig af sin mor - den vil være afhængig af hendes mælk, hendes varme og hendes omsorg, for at have forudsætningerne til at vokse op til en sund og selvstændig kat.
De første seks måneder af en killings liv er en rigtig sprint, da den her vokser enormt hurtigt - ligesom menneskebørn i deres første par leveår. De fleste katte vil være fuldt udvoksede når de er omkring 12 måneder, men nogle fortsætter med at vokse.
Katteadfærden hos killinger er ofte nysgerrig, energisk, frygtløs og grænsesøgende. De vil på eventyr og lege, de undersøger alt ved at bide i det, smage på det, kradse i det eller skubbe det på gulvet, for at se om det kan jages.
Noget af det vigtigste du bør sikre i løbet af det første leveår er, at din kat bliver øremærket og vaccineret - øremærket så den kan komme sikkert hjem til dig, fra et af sine mange eventyr og vaccineret, så den ikke bliver alvorligt syg.
- Voksen kat
Når din kat er cirka 12 måneder gammel anses den for at være en voksen kat, selvom den sagtens stadig kan udvise rigeligt med killingespillopper og skabe problemer for dig.
Heldigvis vil de fleste katte efter 12 måneders alderen begynde at opføre sig mere voksent, roligt og derved gøre jeres samliv noget nemmere. Du vil derfor i din kats voksne periode opleve både dovenskab og leg, dage hvor den bare sover og vil kæle, og dage hvor den forvilder sig på eventyr.
- Gammel kat
Den gamle kat, og vi mener her gammel ikke bare 5-6 år gammel, vi mener en senior kat, vil sjældent skabe problemer for dig. Den vil ofte være så gammel, at den helst ligger og slanger sig på sofaen, venter på at få maden serveret og forventer daglige tider med kælen.
Det er normalt at gamle katte begynder at have små skavanker, såsom gigt, maveproblemer og pelsproblemer, og den kan også have tendens til at blive lidt mere gnaven og humørsyg.
Det er i disse år at du skal være særligt opmærksom på deres helbred, og tage ekstra god tid til at pleje dem - alt fra ernæring og pelspleje til regelmæssige sundhedstjek.
Kosttilskud til katte i alle aldre
Du har nu identificeret, i hvilket livsstadie din kat befinder sig. Men hvad betyder det for hvordan du plejer den og hvilket kosttilskud du bør vælge? Hvordan skal du stimulere din kat alt afhængigt af, hvilken adfærd den udviser?
Først og fremmest er det vigtigt at påpege, at enhver kat bør få både sund og nærende mad (gerne suppleret med kosttilskud), få den rette pelspleje til at sikre sund og ren pels, og have adgang til mental stimulering alt efter behov.
Vi vil her fokusere på, hvordan du sikrer din kat den bedste ernæring og et godt fordøjelsessytem, da pelspleje er i høj grad det samme for katte uanset alder, og du nederst i artiklen kan finde links til hjælp til at stimulere og forstå katteadfærd.
Den rette ernæring og god fordøjelse er nøglen til at din kat kan vokse sig stor, stærk og sund - og til at den kan springe omkring på alle sine eventyr. Så det er her du skal starte for ikke bare at forkæle din kat, men for at give den det bedste liv du kan.
- Killing - det første leve år. En killing har en lille mavesæk og kræver særligt meget ernæring (foretrukkent mælk fra dens moder, som er fyldt med proteiner og næring, så den kan vokse). Det betyder også at den spiser flere måltider, helt op til 18 gange på et enkelt døgn!
For at bidrage til din killings vækst og sundhed, bør du derfor vælge killingefoder (ikke almindelig kattefoder) der er fyldt med proteiner, fedtstoffer og mineraler, så den får alt den har brug for, når den nu er hos dig og ikke hos sin mor.
Når din killing begynder at være klar til at spise kattefoder til større eller voksne katte, bør du overveje langsomt at vænne dens mave til dette. Gør dette ved gradvist at give den mere og mere tørfoder, men gør det langsomt.
Derudover bør du holde øje med din kats mave, da tørfoder kan være hårdt for en killingemave. Du kan let og enkelt gøre dette ved at tilføje et kosttilskud, som bidrager til sund fordøjelse og til at din kats mave kan håndtere den nye foder.
- Voksen kat og gammel kat. Den voksne kat vil typisk være i stand til at spise det meste - både tørfoder og vådfoder. Du kan med fordel afprøve at finde en balance, hvor den får begge slags foder, for at bidrage til en masse gode næringsstoffer og til at stimulerer dens lyst til at spise og smage forskellig mad.
Den voksne kat har typisk behov for mindre mad end en killing, da den har et lavere aktivitetsniveau og ikke skal bruge energien på at vokse. Hold derfor øje med din kats vægt, så du ikke ender med at få en Garfield.
Hvis din kat skulle få dårlig mave eller i sin alderdom når kroppen bliver gammel, så har du forhåbentligt gemt nogle af de gode kosttilskud til katte, der kan bidrage til en sund fordøjelse og til at balancere bakterierne i maven.
Og så er der jo også den ekstra energikilde til mad, som de fleste katteejere helst var foruden! Din kat, uanset alder, kan sagtens finde på at spise din mad, både den du lader stå fremme på bordet, og de poser med mad du ikke har fået tæt nok til.
Så pas på din egen mad, for din kat vil elske at spise kyllingen du har tiltænkt aftensmaden, stjæle dit kødpålæg imens du står og smører madpakker, eller drikke af den kaffe, du har stille på sofabordet - der er sjældent grænser for, hvad din kat vil gøre, for at få mere mad.
Og selvfølgelig, pas på med at lade din kat udendørs, hvis du vil undgå at den hiver mus og fugle med hjem til dig, for at dele maden med dig (selvom de udgør en særligt god proteinkilde og mental stimulering til enhver kat!).
Måtte du nogensinde være i tvivl om, hvorvidt din kat får den rette ernæring eller om den har særlige behov, så spørg en dyrlæge, så din kat altid har det godt.