Tandhygiejne

Tandpleje hos hunde - sådan forebygger du sygdomme med en god tandhygiejne

Mange hundeejere tænker ikke over det, før problemerne opstår. Men det er vigtigt at sørge for, at din elskede hund har en god tandhygiejne, da der ellers kan opstå ubehagelige problemer i munden. Det kan blandt andet være tandkødsbetændelse, tandsten, dårlig ånde eller paradentose. Men tandproblemer kan også udvikle dig til andre ubehagelige lidelser, der kan påvirke din firbenede vens livskvalitet negativt.

Men der er heldigvis hjælp at hente med forebyggende tiltag, og her nedenfor giver vi dig det fulde overblik over, hvad du som ansvarlig hundeejer kan gøre for at give din hund de bedste forudsætninger for at få en god mundhygiejne.

Hvad er symptomerne på dårlig tandhygiejne?

Dårlig tandhygiejne hos hunde kan blandt andet komme til udtryk ved, at din hund har dårlig ånde og savler meget. Derudover er gule tænder, sorte tandsten samt rødt og blødende tandkød andre faresignaler. Hvis skaden allerede er sket, og man observerer disse symptomer hos sin firbenede ven, bør man straks kontakte dyrlægen for at få hjælp til problemet.

Dårlig mundhygiejne kan føre til alvorlige sygdomme

Regelmæssig tandbørstning er også vigtigt for hunde, og kan være med til at forebygge flere ubehagelige sygdomme.

Ligesom hos mennesker er det også vigtigt for hunde at have en god tandhygiejne, da det er vigtigt for deres generelle sundhedstilstand. Ved tandkødsbetændelse, der bløder, kan infektionsbakterierne nemlig trænge ind i hjertet, nyrene og leveren, og derfor er det ikke unormalt for hunde at udvikle hjerteproblemer, når de også har problemer med tænderne.

Forebyg tandproblemer hos din hund

Der er flere forskellige måder, hvorpå du med en målrettet indsats i hverdagen kan forebygge tandproblemer hos din hund. For det er nemlig ikke kun nok at give godbidder/foder, der er gode for din hunds tænder. Regelmæssig tandbørstning, tjek af tandsættet og dyrlægeundersøgelse er ligeledes nødvendigt for at sikre, at din hund har en god mundhygiejne. Et par gode råd, du som ansvarlig hundeejer bør følge for at give din hund de bedste forudsætninger for at undgå tandlidelser, er:

  1. Børst dine hunds tænder et par gange om ugen for at forebygge tandlidelser. Godbidder, tyggetov eller tandrigtigt foder er ikke nok.

  2. Når du børster din hunds tænder, bør du tjekke for eventuelle tandlidelser hver gang. Det kan blandt andet komme til udtryk i rødt og betændt tandkød, gule/brunlige belægninger (tandsten), knækkede tænder, misfarvninger, sår eller lignende.

  3. Ligesom mennesker har hunde også brug for en årlig tur hos tandlægen, og i dette tilfælde er din firbenede vens ’tandlæge’ dyrlægen, som undersøger både mund og tænder for at sikre, at der ikke er nuværende eller potentielle tandproblemer.

Hvornår skal en hund have renset tænder?

Det er selvfølgelig individuelt, hvor ofte du skal børste din firbenede vens tænder. Generelt gælder det dog, at du med en lille hund bør børste hundens tænder 3-4 gange ugentligt, mens det med en stor hund er nok at gøre det en enkelt gang om ugen, da lidt større hunde oftere bruger deres tænder til at tygge ben eller lignende og dermed plejer tænderne selv. Det afhænger selvfølgelig af, om din hund er glad for tyggeben eller andet, som vovsen bruger som en form for tandrens eller ‘tandtråd’.

Sådan børster du din hunds tænder

Køb en god tandbørste for at gøre det lettere at børste din hunds tænder, og brug masser af godbidder for at gøre det let som en leg.

Forebyggelse er som sagt vigtigt for at undgå, at din hund får tandproblemer og generelle problemer med sundheden, og derfor kan en daglig indsats gøre underværker. Tandbørstning af hund kan dog være lidt af en udfordring, og vi har derfor lavet en guide til at vise dig, hvordan du bedst (og sjovest) muligt børster din hunds tænder. For det er nemlig vigtigt, at det bliver en sjov oplevelse for dig og din hund, og at du gør det til en form for leg, hvor I to kan tilbringe lidt kvalitetstid sammen.

  1. Køb en tandbørste og tandpasta, der er specielt udviklet til hunde. Her er Animigos Denti-Care Kit til hunde et godt alternativ, da tandhygiejne-sættet indeholder to forskellige tandbørster, en almindelig og en fingertandbørste, samt spiselig tandpasta.

  2. Fingertandbørsten kan du bruge til nemt at pudse plak af tænderne, men kan også bruges til at børste hele hundens tandsæt. Hvilken type tandbørste, du bruger, afhænger ganske enkelt af, hvad din hund har det bedst med.

  3. Hold blidt fast i din hunds snude og løft læben lidt. Brug tandbørsten til at børste i blide cirkulære bevægelser på én tand ad gangen. Når hunden har vænnet sig til at få børstet tænder, kan du begynde at børste flere tænder ad gangen.

  4. Når din hund er blevet vant til tandbørsten, kan du så småt begynde at børste indersiden af tænderne. Det kræver dog en del tilvænning, men med den rigtige tandbørste, tandpasta og masser af tålmodighed, bør det efter et stykke tid være let som en leg at børste alle hundens tænder.

Hvordan vænner jeg min hund til at få børstet tænder?

Et tandplejesæt med spiselig tandpasta og to forskellige tandbørster kan være med til at gøre tandbørstningen til en leg.

Alle, der har hund, ved, at det kan være lidt af en opgave at få hunden til at være samarbejdsvillig i situationer, der er helt nye for den. Det gør sig selvfølgelig også gældende med tandbørstning, og derfor er det en god idé allerede som hvalp at begynde at vænne hunden til, at den skal have børstet tænder på ugentlig basis. Det gør det ikke blot nemmere at børste hundens tænder senere i livet, regelmæssig tandbørstning allerede som hvalp har også en forebyggende virkning på tand- og mundproblemer.

Med den rigtige type tandbørste bliver det let som en leg

Tilvænningen kræver tålmodighed, vedholdenhed og træning, og skal være med til at gøre, at din hund eller hvalp føler sig tryg ved tandbørsten. For at gøre tilvænningsfasen lidt lettere kan du bruge en fingertandbørste, som du blandt andet finder i Animigos Denti-Care Kit til hunde. Med en fingertandbørste kan du nemlig bruge dine fingre og på den måde have mere kontrol over tandbørstningen, mens du lærer din hund, at det er forbundet med noget positivt at få børstet tænder. Ligesom al træning er det selvfølgelig vigtigt, at du roser hunden og giver den en masse godbidder for at vise den, at det ikke er farligt, og at det i stedet er en form for leg at få børstet tænder.

Andre interessante artikler